Jul 16

Dozen Questions Facing Mets In Second Half

The New York Mets vowed to be competitive this season, and when the second half begins tomorrow in St. Louis they still have a chance to play for October.

Seriously, it could happen depending how the following dozen questions are answered:

HARVEY: A lot expected of him. (AP)

HARVEY: A lot expected of him. (AP)

1. Question: Will they get off to a hot start in the second half?

Answer: The Mets open the second half at St. Louis and Washington, and at home to Los Angeles. The combined record of those three teams is 155-111 (.583). They are five games over .500, and by August they could be making strides in either direction. How fast they get out of the gate will have Alderson thinking whether the Mets are in the hunt or are done for the year.

2. Question: Will GM Sandy Alderson do anything to bring in a veteran bat?

Answer: If Alderson believes the Mets are in it, what will he do? Alderson has repeatedly said the trade market is slim. We know the Mets won’t get Todd Frazier or Troy Tulowitzki. They simply don’t want to part with their young pitching; and in the case of Tulowitzki, they don’t want to take on salary; and with Frazier, they don’t want a rental. The Mets will probably, if they do anything at all, attempt to bolster their bench. Kirk Nieuwenhuis is on that bench, and who doesn’t believe Alderson isn’t thinking his three-homer game in the first-half finale has him thinking the Mets’ offensive problems could be over. Trust me, they are not.

3. Question: If Alderson gets frisky, who will get traded?

Answer: We know it won’t be Noah Syndergaard, whom teams covet. We also know Alderson wanted to deal Jon Niese and Bartolo Colon over the winter. We also know Daniel Murphy likely won’t be back next year, so in Alderson’s ideal world he’d want to get something for Murphy. However, with David Wright’s return iffy at best, the Mets need him to play third base. Niese and Bartolo could conceivably be traded, but not if the Mets are a contender.

4. Question: Who gets hurt?

Answer: It is anybody’s guess, and considering the Mets have already had over a dozen players this season on the disabled list and there’s no telling who might be next. Steven Matz will be out until probably September, and nobody knows when David Wright and Travis d’Arnaud will be activated from the disabled list.

5. Question: Will Matt Harvey pitch like an ace?

Answer: He hasn’t so far with an 8-6 first-half record. Attempts have been made to monitor his innings, but at this rate he’ll finish with over 200, which would make October dicey if they are lucky to get so far.

6. Question: What will become of the six-man rotation?

Answer: The Mets aren’t saying yet, which is par for the course considering they didn’t have a plan entering the season. Should the opt for the six-man rotation, the sixth starter will be either Logan Verrett or Dillon Gee.

7. Question: Will the young stud pitchers keep it up?

Answer: Jacob deGrom and Noah Syndergaard have been brilliant. Last year’s Rookie of the Year, deGrom, is an All-Star and Syndergaard is pitching as if he could be this year’s Rookie of Year.

8. Question: Will Lucas Duda awaken?

Answer: Two homers heading into the break were positive signs. However, he’s hit 12 overall and on pace for 22 homers and 69 RBI, which won’t get it done.

9. Question: Will Michael Cuddyer and Curtis Granderson come close to expectations?

Answer: So far they haven’t with a combined 20 homers and 58 RBI. Either would be fortunate to have those numbers at the end of the year.

10. Question: Will Juan Lagares come close to playing up to his contract?

Answer: He’s hitting .256 with three homers and 25 RBI, and a paltry .284 on-base percentage. He has 60 strikeouts and only ten walks. He hasn’t been red hot in the field, either, with balls getting hit over his head that weren’t before, and not being able to throw consistently. So far, the first season of his four-year deal hasn’t been good.

11. Question: Will Wilmer Flores show enough at second base so that it will become his position?

Answer: The Mets didn’t want to go this route, but since they are in contention had no choice. He made some progress at shortstop, but not enough.

12. Question: Going under the assumption they won’t add a shortstop, how well will Ruben Tejada play?

Answer: He’s done all right defensively, but his offense remains weak with a .237 average and .316 on-base percentage. On a poor offensive team, he could be the weakest link.

Jun 12

June 12, Mets Lineup Against Atlanta

Here’s the Mets’ lineup against the Atlanta Braves tonight:

Curtis Granderson – RF

Juan Lagares – CF

Michael Cuddyer – 1B

Wilmer Flores – SS

John Mayberry Jr. – LF

Dilson Herrera – 2B

Eric Campbell – 3B

Anthony Recker – C

Bartolo Colon – RHP

Jun 09

June 9, Mets Against Giants

Here’s tonight’s lineup for the Mets against the San Francisco Giants:

 Curtis Granderson – RF

Ruben Tejada – 2B

Lucas Duda – 1B

Michael Cuddyer – LF

Wilmer Flores – SS

Juan Lagares – CF

Eric Campbell – 3B

Kevin Plawecki – C

Noah Syndergaard – RHP